top of page
Søg
  • Forfatters billedeKarin Haugaard

Dagens tekst


”Vi må altid tage dagens tekst”, sagde min førnævnte præsteveninde til mig en dag, hvor livet virkelig var mig imod. Det er sidenhen blevet en vigtig sætning i mit liv, som giver så meget mening for mig, at praktisere og leve efter. At leve efter at ”tage dagens tekst” vil sige, at man for det første forsøger at acceptere, hvordan tingene rent faktisk er. Herefter at blive nysgerrig på og mærke efter, hvordan er dagens eller øjeblikkets tilstand i mig og mine børn? Hvad er virkeligheden? Det betyder på ingen måde, at man bare skal lade børnene bestemme alt, eller at vi alle skal navigere ud fra lyst. Det betyder heller ikke nødvendigvis, at der er noget man ikke skal gøre, og man skal læne sig tilbage og lade stå til. Min erfaring er bare, at meget oftere end vi tror, dømmer vi virkeligheden ude. Prøver at ændre den, eller bare har så meget modstand på den. Vi kan have alle mulige tanker om, hvordan det burde være osv. og det gælder også virkeligheden om vores børn. At ”tage dagens tekst” har noget at gøre med at være ærlig om startstedet, udgangspunktet for mig, for dagen, for mit barn i dag og sige: ”ok det er altså her vi starter, eller er.

De fleste familier er, for ind til for to uger siden, vant til et stramt skemalagt liv. Skole, arbejde, fritidsaktiviteter, mad i seng osv. – en kalender der fortæller, hvad vi skal i flere uger frem. En hverdag hvor det er vigtigt, at alle gør det de skal, og hvor alle skal så meget. Lige nu hvor alt er vendt rundt, og vi ikke ved ret meget om fremtiden bliver vi, efter min mening mindet om det gode i at leve efter at ”tage dagens tekst”.

Jeg fik denne SMS-besked fra en skøn mor: ”Anna (12år) troede hun var syg i går, hun var træt og blev bange, men hun sov ikke en hel nat, så jeg er så træt i dag, og Alfred (2 år) er træt, Tilde (9 år) er glad og vil i tegneskole på Facebook lige om lidt. Jeg oplever for første gang bare flow i vores familie. Hvor alle mærker sig selv. Og jeg lader alle mærke sig selv uden hele tiden at ville gøre noget – fordi det er jo, så lidt jeg kan gøre. Og når jeg ikke gør så meget udover at acceptere og følge, hvad børnene og jeg selv har behov for lige nu, så glider dagen på en måde med naturlige overgange. Vores børn er mere i trivsel, vi har tid til at være trætte, bange og glade på en gang. …..Jeg mærker også flow ved at vi har tid til, at man naturligt går i seng om aftenen, går udenfor, spiser eller hvad nu, som en naturlig forlængelse af det man lige gjorde, det er svært lige at forklare men jeg føler mere fred på en måde.”

Denne beskrivelse fortæller, som jeg ser det, at det at være villig til at ”læne” sig ind i accept af tingene, som de er, ikke at vide bedst, ikke at ville kontrollere alt, i tillid til at det er som det skal være, giver mere mulighed for ro, trivsel og flow i familien. ”Det er svært lige at forklare” siger moren i SMS en. Det tror jeg er fordi, meget af det der sker ved accept, er kropslige forankret ting. At kroppen bare mærker, at det her føles meget bedre. Selvom hjernen har svært ved, at forstå og acceptere det. Derfor tænker jeg, at ”tage dagens tekst” er en rigtig god og faktisk befriende måde at være i uvisheden på. Bare at spørge:” hvad kalder denne lille situation på her og nu” uden at ville forstå, analysere, kontrollere osv. men også at være villig til at mærk modstande og slippe modstanden.

Hvad er dagens tekst for jer?

95 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

KomHjem

bottom of page